نشست مشورتی صلح با قربانیان جنگ به مناسبت روز بینالمللی صلح برگزار شد

نشست مشورتی صلح با قربانیان جنگ به مناسبت ۳۱ سنبله روز جهانی صلح، با حضور بیبیگل غنی بانوی اول و اشتراک مقامات شورای عالی مصالحه ملی، اعضای کابینه، اعضای شورای ملی، مسوولین ارشد وزارت دولت در امور صلح و شماری از قربانیان جنگ در قصر چهارچنار ارگ ریاست جمهوری برگزار شد.
داکتر عالمه، معین امور حقوق بشر و جامعه مدنی وزارت دولت در امور صلح در سخنرانی افتتاحیه نشست گفت که وزارت دولت در امور صلح رسالت خود میداند تا با همکاری نهادهای حامی قربانیان جنگ، با ایجاد ساختارها و میکانیزمهای کارا، مشارکت و شمولیت آسیبدیدگان جنگ را در روند صلح تضمین کند.
وی با اشاره به اهمیت دیدگاه قربانیان جنگ در روند صلح گفت که طرفهای جنگ باید حقوق قربانیان را بشناسند و قربانیان از مفاد توافقنامه بیشتر از دیگران مستفید شوند.
داکتر عالمه با معرفی نشست گفت که این نشست به منظور تقویت مشارکت و شمولیت قربانیان جنگ و شامل ساختن قربانیان در پالیسیهای صلح به منظور تضمین صلح پایدار و باعزت برگزار شده است.
مولوی عطاءالرحمن سلیم، معاون شورای عالی مصالحه ملی در این نشست گفت که لازم است حرفها، مشورهها و نظرات قربانیان جنگ شنیده شود و از این مشورهها و نظریات استفاده بهینه صورت گیرد.
وی همچنین با تأکید بر این که روند صلح مربوط به تمام مردم افغانستان است، گفت شورای عالی مصالحه ملی با وزارت دولت در امور صلح و هیئت مذاکرهکننده جمهوری اسلامی افغانستان ضمن این که متصدی این پروسه هستند، به نظرات، پیشنهادات و طرحهای آحاد ملت ارج میگذارند و در تصمیمگیری مدنظر قرار خواهند داد.
مولوی سلیم همچنین صلح را یک فرصت مناسب خواند و گفت که مذاکرات برای روند صلح یک فرصت است و بر ما است که چطور از این فرصت تاریخی استفاده کنیم.
وی با اشاره به این که چالشهایی فرا راه مذاکرات وجود دارد، گفت که به جای نقد و تخریب، تمام ملت از هیئت مذاکرهکننده حمایت و پشتیبانی همهجانبه کنند.
سپس عزیزالرحمن رفیعی، رئیس مجتمع جامعه مدنی افغانستان (مجما)، پنل استماعیه روایت قربانیان جنگ را با حضور نمایندگان قربانیان جنگ گردانندگی نمود. وی گفت که هیچ کسی بهتر از یک قربانی نمیتواند روایت درد مردم را تشریح کند.
آقای رفیعی تأکید کرد که حضور و مشارکت قربانیان جنگ در روند صلح و مذاکرات صلح اصل مهم است که در پرنسیپهای ملی و بینالمللی به آن پرداخته شده است و با وجود این که مردم افغانستان همه قربانی جنگ هستند، اما قربانی مستقیم جنگ در هر دو طرف با هم مساوی هستند و هیچ تفاوتی میانشان وجود ندارد.
در پنل اول، هر یک از قربانیان روایتهای خویش را بیان نمودند.
در این پنل، لیلما از هلمند که شوهر و فرزندانش را در انفجاری از دست داده بود، گفت من میخواهم به هر صورت که میشود، آتشبس واقع گردد. جنگ بس است. وی گفت شوهر و فرزندانم در یک انفجار، بدون گناه شهید شدند. لیلما این پرسش را مطرح کرد که چرا ما را میکشند؟ چه کردهایم؟
سوسن امیری قربانی جنگ نیز در این پنل گفت تمام مردم افغانستان قربانی هستند، من امروز منحیث یک خانواده قربانی آمدهام تا دردم را بگویم و این درد در دل تاریخ ثبت شود که ما به چه قیمتی صلح را به دست آوردیم.
صدام افغان یکی دیگر از قربانیان جنگ گفت ما همه میلیونها شهید و زخمی دادهایم؛ درد ما مشترک است و دشمن هم مشخص است. دشمن ما جنگ است و ما صلح میخواهیم.
یاسر قبادیان از قربانیان جنگ نیز بر عملی شدن عدالت تأکید کرد و گفت که مجرمین جنگی نباید فراموش شوند.
در پنل دوم، شهرزاد اکبر رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر، محمد اشرف بختیاری استاد پوهنتون و عضو گروه عدالت انتقالی، عثمان طارق معین وزارت ارشاد، حج و اوقاف در پنل اختصاصی روی حقوق، نقش و شمولیت قربانیان جنگ در روند صلح بحث کردند.
شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر ابراز داشت که اگر قربانیها را در مرکز و محور بحث صلح قرار ندهیم و به حقوقشان رسیدگی نشود، دست یافتن به صلح مشکل خواهد بود.
وی گفت که برای التیام دردهای قربانیان جنگ و مصالحه، نیاز است قربانیان خود را بخشی از روند صلح بدانند و به حقوق قربانیان و حقوق بشری آنان پرداخته شود.
خانم اکبر همچنین روی ایجاد ساختار و یا میکانیزمی که از تکرار منازعه و رشد فرهنگ انتقام جلوگیری کند، تأکید کرد.
وی همچنین موضوع قربانیان جنگ را یک فرصت برای دو طرف مذاکره دانست و گفت که بحث قربانیان، مسأله را از بعد سیاسی به بحث انسانی میبرد و این میتواند برای هر دو طرف یک فرصت باشد؛ زیرا هر دو طرف قربانی دادهاند.
وی همچنین گفت که در اجندای مذاکرات صلح باید روی حقوق قربانیان جنگ بحث شود و نهادهایی مشخص گردد که نمایندگان قربانیها برای صحبت مستقیم با هیئتهای مذاکرهکننده بنشینند.
محمد اشرف بختیاری، استاد پوهنتون و عضو گروه عدالت انتقالی گفت که مردم خوشبین هستند که برای ایجاد صلح اجماع به میان آمده است؛ اما نگرانی از عدم مشارکت قربانیان جنگ در روند صلح وجود دارد. وی همچنین بر ایجاد آتشبس تأکید کرد.
عثمان طارق، معین وزارت ارشاد، حج و اوقاف نیز گفت که باید در توافقنامه صلح، مجرمین جنگی و قربانیان جنگ فراموش نشود.
وی همچنین ابراز داشت که باید روی صلح اجتماعی در قریهها کار شود و علما میتوانند در این راستا همکاری کنند.
بیبیگل غنی، بانوی اول، پس از شنیدن روایت قربانیان جنگ گفت که صلح وقت و زمان زیاد خواهد گرفت؛ همان طور که جنگ تحمیل شده است نباید صلح تحمیلی را بپذیریم.
وی همچنین تأکید کرد که صلحی باید بیاید که بر اساس خواست مردم افغانستان و جوابگوی نیازمندیهای مردم باشد. همچنین ابتدا باید دلایل جنگ شناسایی گردد و راه حل دریافت شود.
بانوی اول، قربانیان جنگ را مخاطب قرار داده، گفت قربانیهای شما هدر نرفته است و امید است آینده روشن بالای این قربانیها اعمار شود.
نشست مشورتی با قربانیان جنگ به مناسبت روز جهانی صلح از سوی وزارت دولت در امور صلح برگزار شد.